Cum scrii corect aceeași / aceiași
Exemple concrete și corecte de utilizare a cuvintelor aceeași și aceiași.
După decembrie 1989, politica românească nu a mai fost aceeaşi, dar în parlament avem şi acum aceiaşi oameni. Cu toate că România şi Austria nu au aceeaşi grilă de salarizare, românii şi austriecii dau aceiaşi bani pe metrul cub de gaz. În aceeaşi zonă geografică, aceiaşi politicieni stabilesc congrese. În fine, dupa cum remarca un coleg anul trecut, avem aceeasi limba romana chinuita de aceiasi ziaristi.
Desi intelesul frazelor de mai sus este discutabil, formele de singular si de plural ale adjectivului pronominal demonstrativ sunt corecte. Hai sa le vedem pe toate.
singular masculin: acelaşi
singular feminin: aceeaşi
plural masculin: aceiaşi
plural feminin: aceleaşi
Se face adesea confuzia intre forma de singular feminin (aceeasi) si forma de plural masculin (aceiasi), din pacate intalnim greseala din ce in ce mai des. Ca sa nu cadeti si voi “in pacat”, faceti in gand conversia singular/plural atunci cand nu sunteti siguri.
De exemplu:
- Avem aceeasi haina. Avem aceleasi haine.
- Avem acelasi pantof. Avem aceiasi pantofi.
Simplu, nu? Haina este substantiv feminin, iar pantof este substantiv masculin. Aceleasi haine, aceiasi pantofi. Aceeasi haina, acelasi pantof.
Iata si o captura de imagine de pe HotNews, unde colegei Luminita Parvu i-au scapat patru greseli. Pe una din ele tocmai ce am lamurit-o, le ghiciti pe celelalte?
Rezolvare:
1. “Dupa ce le-au promis parlamentarilor accesul la putere, conducerea PD-L au respins cu usurinta solicitarile celor 3 reformatori.”
Corect: Dupa ce le-au promis parlamentarilor accesul la putere, conducerea PD-L au respins cu usurinta solicitarile celor 3 reformatori. Explicatie: este vorba de acordul dintre subiect si predicat. Conducerea a promis, conducerea a respins. Conducerea este un substantiv feminin la singular. O conducere, doua conduceri.
2. “Invinsul intalnirii de la Brasov pare sa fie Ludovic Orban care, a fost sfidat de Ilie Morega si, la congresul PNL, risca sa ramana fara functia de prim-vicepresedinte.”
Corect: Invinsul intalnirii de la Brasov pare sa fie Ludovic Orban, care a fost sfidat de Ilie Morega si la congresul PNL risca sa ramana fara functia de prim-vicepresedinte. Explicatie: intre subiect si predicat NU se pune virgula.
3. “Nemultumirile parlamentarilor l-a adresa conducerii PD-L s-au transformat peste noapte in osanale si laude la adresa acestora.”
Corect: Nemultumirile parlamentarilor la adresa conducerii PD-L s-au transformat peste noapte in osanale si laude la adresa acestora. Explicatie: la este prepozitie. Greseala este ciudata, mai ales ca in a doua parte a propozitiei este folosita corect.
PS: Una peste alta, am citit cu atentie intregul articol si parerea mea este ca nu autoarea a facut greselile. Se observa o diferenta de stil si de cursivitate intre sapou si corpul stirii, de aceea cred ca materialul a fost “periat” un pic de altcineva inainte de a fi publicat pe site. Din pacate, nu a fost aleasa peria potrivita :))