Bolile castraveților

| |

Bolile la castraveții cultivați în grădină sau în solarii sunt produse de ciuperci, bacterii sau virusuri fitopatogene.

boli-castraveti-identificare-tratament

Virusurile pot fi transmise prin înțepăturile insectelor, prin utilizarea unor instrumente infectate (foarfeci, cuțite) sau prin sămânță și material săditor infectat.

Mozaicul la castraveți

Cel mai răspândit este virusul mozaicului castraveților. Pe frunzele afectat apar pete specifice, albe, marmorate. Pentru prevenirea apariției bolii este obligatorie utilizarea de material săditor certificat, provenite din semințe libere de virusuri.

De asemenea, trebuie acordată atenție combaterii insectelor dăunătoare care înțeapă și sug seva, precum afidele.

Ciupercile fitopatogene pot și ele să producă pagube importante în cultura de castraveți.

Antracnoza la castraveți

Antracnoza la castraveți este o boală cauzată de infecția cu ciupercile din genul Colletotrichum (C. lagenarium, C. orbiculare). Pe frunze apar pete cafenii care se măresc, se unesc si frunza se sfâșie. Pe patea inferioară a frunzelor apare o pâslă de culoare roșiatică, reprezentată de hifele ciupercii.

Boala se manifestă inclusiv pe fructe. La nivelul petelor de pe fructe pot să apară suprainfecții cu bacterii saprofite care produc putrezirea acestora.

Produse pentru tratamentul antracnozei la castraveți: Dithane M 45

Mana castraveților

Mana castraveților este provocată de ciuperca Pseudoperonospora cubensis. Simptomele apar pe frunze, în special în perioadele cu temperaturi ridicată și umiditate atmosferică. Petele de pe frunze sunt brune, iar pe partea inferioară se găsește un puf violaceu.

Produse pentru tratamentul manei la castraveți: Manoxin C50 PU, Shavit F 72 WP, Merpan 80 WDG, Folpan 80 WDG, Verita, Previcur Energy, Melody Compact 49 WG, Infinito 687,5 SC, Antracol 70 WP, Aliette 80 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Ortiva 250 SC, Folio Gold 537, 5 SC, Bravo 500 SC, Equation, Alcupral 50 PU, Polyram DF

Pătarea brună la castraveți (cladosporioza)

Boala este produsă de ciuperca Cladosporium cucumerinum și atacul se manifestă mai ales pe fructe, prin apariția unor pete brunificate. Fructele crapă și se deformează. La nivelul crăpăturilor din castraveții afectați se găsește un lichid cleios.

Făinarea castraveților

Boala produsă de ciuperca Sphaeroteca fuliginea se manifestă în special vara, în perioadele cu secetă și temperaturi ridicate. Boala se recunoaște ușor, prin apariția unor pete albe, care se întind și acoperă toată suprafața frunzelor.

Produse pentru tratamentul făinării la castraveți: Manoxin C50 PU, Shavit F 72 WP, Orius 25 EW, Bumper 250 EC, Ardent 50 SC, Topas 100 EC, Tilt 250 SC, Thiovit Jet 80 WG, Ortiva 250 SC, Bravo 500 SC, Kumulus DF

Fusarioza (ofilirea vasculară) la castraveți

Fusarioza la castraveți se manifestă mai ales în perioadele cu precipitații, la culturile de castraveți în câmp sau grădină. Boala este favorizată de temperaturile ridicate (27-30 grade), de umiditatea atmosferică și în sol, dar și de prezența vectorilor de transmitere (insecte dăunătoare, nematozi etc).

Plantele atacate se ofilesc treptat, florile avortează iar fructele (dacă planta a fructificat deja) rămân mici, se coc devreme, iar seminţele din interiorul fructelor sunt brune sau galbene. Boala se identifică ușor, secționând tulpina unei plante afectate. Găsim vasele din interior brunificate și lignificate, sau, așa cum spun legumicultorii, plantele „au făcut țeavă”.

Produse pentru tratamentul fusariozei (ofilirii) la castraveți: Topsin 500 SC, Dithane M 45

Alternarioza la castraveți

Alternarioza la castraveți este produsă de ciupercile din genul Alternaria (A. cucumerina) și se manifestă prin apariția unor pete gălbui pe frunze, tulpini, uneori pe fructe. Petele sunt delimitate, bine conturate și se măresc concentric. Ulterior acoperă o porțiune mare din frunză iar aceasta se usucă. pe tulpini și lăstari petele sunt alungite, iar la nivelul fructelor sunt circulare și adâncite în pulpă.

Produse pentru tratamentul fusariozei (ofilirii) la castraveți: Shavit F 72 WP, Antracol 70 WP, Folio Gold 537, 5 SC, Bravo 500 SC, Equation

Pătarea unghiulară a castraveților

Dintre bolile produse de bacterii, pătarea unghiulară este cea mai cunoscută și deopotrivă cea mai păgubitoare la castraveți. Boala se manifestă atât pe frunze cât și pe fructe prin apariția unor pete caracteristice, colțuroase, la început străvezii apoi cafenii. Fiind produsă de bacterii, la nivelul petelor nu se găsesc hife, în schimb apar picături cleioase, mucilaginoase, care antrenate de apa de ploaie (sau irigații) infectează și alte plante din apropiere.

Produse pentru tratamentul pătării unghiulare la castraveți: Manoxin C50 PU, Alcupral 50 PU, Champion 50 WP

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.