ANTHURIUM floare – preț, îngrijire, condiții, cum se udă

| |

Anthurium andreanum – floarea flamingo. Anthurium este o specie tropicală întâlnită din ce în mai des în florăriile din România sau în raioanele de profil din supermarketuri. Din păcate, îngrijirea ei necesită câteva cunoștințe, câteva „trucuri” care, dacă veți ține cont de ele, veți avea o plantă sănătoasă care va înflori des.

În primul rând, ca să îi oferim condițiile ideale, trebuie să știm locul și arealul în care Anthurium crește endemic. Cu alte cuvinte, să încercăm să îi oferim un spațiu care să semene cât mai mult cu cel „de acasă”.

Astfel, trebuie să ținem cont de faptul că Anthurium crește în pădurile tropicale, la adăpostul coroanelor masive, acolo unde lumina soarelui nu pătrunde direct. Principala greșeală pe care o fac persoanele care au un anthurium înflorit în ghiveci este să îl expună vara la o fereastră prin care soarele pătrunde nestingherit. Vor apărea la scurt timp arsuri specifice pe frunze iar planta se va usca.

La rândul lor, arsurile solare pot fi confundate ușor cu cele produse atacul unor agenți patogeni. Să luăm cazurile de mai jos:

arsura-anthurium-produsa-de-soare

frunza-anthurium-arsura-soare

anthurium-frunze-bolnave

În primele două imagini observați cum arată, de fapt, arsurile produse de soare.

În ultima imagine NU este vorba de acțiunea soarelui, ci de antracnoză, o boală produsă de o ciupercă fitopatogenă din genul Cercospora. Se recomandă în acest caz utilizarea de fungicide specifice.

Care este diferența? În cazul bolii, petele sunt bine determinate, cu marginea înconjurată de un halou gălbui. În cazul arsurilor produse de soare, frunza se îngălbenește nedefinit, petele sunt acompaniate de arsuri maro pe marginea frunzei.

Dacă nu sunteți siguri, verificați petele cu o lupă. Dacă identificați în cadrul petei mici puncte negricioase, cu siguranță e vorba de atacul unei ciuperci, acelea fiind zonele în care a început să sporuleze.

Așadar, feriți planta de soarele direct, în special vara. Ideal e să aveți o fereastră orientată spre est, unde soarele să pătrundă doar dimineața devreme. Are nevoie de lumină pentru a înflori, deci nu puneți ghiveciul după o draperie groasă sau în spații întunecate.

Preț anthurium la ghiveci

Anthurium poate fi găsit în magazine și florării cu prețuri care pleacă de la 30 de lei și pot să ajungă la 150 de lei, în funcție de dimensiune, de varietate și, bineînțeles, de… negustor.

Cele mai mici prețuri le veți găsi în supermarketurile gen Bricostore, Praktiker etc

Știați că…

Pe facebook există o pagină dedicată comunității iubitorilor de anthurium din România?

La ce temperatură se ține anthurium

Vara are nevoie de multă apă, zilnic, dar fără să lăsăm apă în farfuria ghiveciului. În acest caz, dacă apa băltește o perioadă lungă, pot să apară boli precum cea din poza de mai sus. Temperatura potrivită pentru un ghiveci cu anthurium în apartament este vara de 25 de grade Celsius. Dacă temperatura crește, pulverizați frunzele cu apă, zilnic.

Pe timpul iernii Anthurium poate fi mutat la geam, pentru a primi mai multă lumină în condițiile unei nebulozități accentuate în exterior. Temperatura poate să scadă la 18-20 de grade. Se udă mai rar, lăsând neapărat pământul să se usuce între două stropiri.

Sfat: cel mai bine se udă anthurium cu apă de turbă. Într-o găleată sau într-un vas mai mare puneți apă de la robinet, adăugați o palmă de turbă brună și lăsați în spațiu deschis 24 de ore cel puțin. Apa folosită se va folosi pentru udarea ghiveciului.

Replantarea Anthurium într-un ghiveci mai mare

Dacă totul merge, dacă planta se menține sănătoasă și beneficiază de condiții ideale, va înflori, se va dezvolta și după 2-3 va avea nevoie de un ghiveci mai mare.

Are nevoie de un sol acid, format dintr-un amestec de turbă brună și pământ de frunze (pământ de pădure, luat de la suprafața solului). Acesta trebuie să fie bine afânat, apa să se scurgă ușor din el.

floare-anthurium-ghiveci-ingrijire-pret

Sfat: Nu puneți ghiveciul cu anthurium într-un spațiu cu curenți de aer (marginea unui balcon situat pe colțul blocului, de exemplu).

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.