in-cat-de-atac-nuclear-ramaneti-calmi

În caz de atac nuclear, rămâneți calmi

| | Ce scriu, Proza

in-cat-de-atac-nuclear-ramaneti-calmi

Doamnelor și domnilor, întrerupem astăzi programul obișnuit de divertisment pentru a vă supune atenției mai multe informații de ultimă oră.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vă informează!

În cazul unui atac nuclear asupra Bucureștiului, în primul rând păstrați-vă calmul.

Nu încercați să mergeți la școală pentru a vă lua copiii. Personalul autorizat va avea (cu siguranţă) grijă de ei;

Nu folosiți telefonul dacă nu este absolut necesar. Lăsați liniile libere pentru utilizarea (eficientă a) acestora de către autorități;

Știm cât este de tentant să priviți lumina orbitoare primară precum și lumina remanentă. Vă avertizăm, însă, că lumina unei explozii nucleare o depășește în intensitate pe cea a soarelui și poate produce daune grave, permanente, asupra globului ocular. Păstrați-vă calmul și întoarceți ochii în cealaltă direcție.

În funcție de zona în care vă aflați și de distanța față de epicentru, profitați de secundele rămase până la apariția undei de șoc. De regulă, aceasta pulverizează și evaporă obiectele solide, inclusiv corpul omenesc. Vă sfătuim să vă găsiți un adăpost subteran sau să profitați de un zid de beton aflat între dumneavoastră și direcția undei de șoc. Poziția ideală este ghemuită, cu mâinile deasupra capului pentru a vă proteja de eventuale resturi solide. Vă aducem la cunoștință că cele mai multe decese într-o explozie nucleară sunt atribuite obiectelor zburătoare.

În cazul în care ați fost suficient de norocos să supraviețuiți până în acest moment, evitați contaminarea cu cenușă radioactivă. Căderile de praf pot să dureze până la trei săptămâni, în funcție de condițiile meteorologice. De aceea, vă sfătuim să vă alegeți o rută de evacuare contrară direcției vântului față de epicentru.

Dacă evacuarea nu este posibilă, încercați să identificați un refugiu, ideal un spațiu subteran. Decontaminați-vă rudimentar prin spălare cu apă și săpun.

De asemenea, puteți efectua un periaj viguros al îmbrăcămintei.

Încercați să vă construiți un costum de protecție (daca aveti din ce) și să vă îndepărtați de zona radioactivă. Salvați-vă singuri!

Și nu uitați: rămâneți calmi!

Surse utilizate pentru documentare: IGSU, Asociația Civis Voluntarius
Acest text poate reprezenta un pamflet.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.