Câteva gânduri despre anonymous (episodul 2): Rolul pozitiv al pirateriei

| | Opinii

dvorak mp3 download odc

Să nu credeţi că dacă i-am ironizat şi i-am comparat cu Borg voi avea de fiecare dată un ton antonescian faţă de anonimi, luându-l pe nu în braţe şi punându-mi tacticos ochelarii de cal.

Există şi câteva idei care mi se par corecte în rândul acestei mişcări.

Fără piraterie, nu ne-am fi dezvoltat sectorul IT

Sunt de acord. Ba, aş merge şi mai departe. Fără piraterie nu s-ar fi dezvoltat multe dintre industriile de azi.

Presa: Marile portaluri de azi, cele care strâng milioane de vizitatori, s-au dezvoltat piratând conţinut. Hotnews.ro (fost revista-presei.ro), ziare.com, wall-street.ro – toate au fost construite pe baza conţinutului preluat din alte surse.

„Împrumutul” de conţinut nu este un atribut exclusiv al online-ului, el este folosit cu succes şi în presa scrisă sau în audio-vizual. Online-ul are, însă, meritul de a îl fi transformat în model de business.

„Orice ştire apare la ei, trebuie să fie şi la noi în site în maxim 15 minute”, spunea acum câţiva ani, într-o şedinţă, unul din directorii de atunci al unui trust din top 3.

Învăţământ: Generaţia mea a crescut cu soft piratat. Asta s-a întâmplat pentru că la acea vreme nu existau alternative, piaţa era monopolizată, nu existau resurse. Dacă nu ar fi existat acel soft piratat, nu ar fi existat nici viitorii angajaţi care să fie familiarizaţi cu el. Mă refer aici la sistemul de operare windows şi la pachetul office, cel cvasi-prezent în birouri.

Nu ştiu câţi oameni au făcut cursuri de pregătire, dar cred că foarte puţini.Majoritatea au învăţat singuri, acasă, folosind soft piratat.

Cultura: Apariţia unor aplicaţii de tip OCR (optical character recognition) a făcut posibilă scanarea rapidă şi multiplicarea cărţilor. Asta, laolaltă cu naşterea primelor comunităţi şi a proiectelor online participative a dus la câteva realizări importante în ceea ce priveşte educaţia şi cultura.

Poate cea mai importantă dintre ele este dexonline.ro – o resursă de prim rang a vorbitorilor de limbă română. Mai merită amintite şi colecţiile de literatură ce pot fi descărcate din hub-uri sau de pe torrente. Sau, iarăşi, filmele şi muzica. Printre manele şi pop-rock piratat, se găsesc mega giga de terra de muzică clasică, filme celebre, colecţii de fotografii vechi, reproduceri de artă şi altele, care pot contribui la cunoaştere, informare şi învăţare.

Sunt doar trei domenii, dar exemplele pot continua. De aceea, sunt de acord cu anonymous când spun că pirateria a contribuit, într-o oarecare măsură, la evoluţia ultimilor ani. Însă, la fel de bine este adevărat ca tot ea, scăpată de sub control, poate duce la prăbuşire.

Dragos Serban

Cuvântător, agricultor, antreprenor, muncitor, visător, cititor, ascultător, departe călător.