Poezii

Nu scriu versuri din plăcere, nici din pasiune, ci pentru că ele sunt parte din mine.

grecul

Grecul acela

Dragos Serban

-

grecul acela avea fes de lână, își legăna nepotul pe genunchi mormăind un cântec fără noimă, grecul acela nu avea picioare mai jos de genunchi, nu, el avea piatră (să o numim marmură)

traieste

Trăiește

Dragos Serban

-

poate că ar trebui să cânți de fericire, râule, dacă tot ai aflat că focul e oglindit dintr-o mie de posibilități din care tu ai ales-o pe cea de acum – trăiește, trăiește

colentina

Tihnă

Dragos Serban

-

fie că îi erau rude, fie că îi erau prieteni, se întâlneau ca să își vorbească de multe ori vorbe, alteori idei, ce mai face Tușica? ce mai e pe la voi pe acasă? tu crezi în liberul arbitru?

Howard-Terpning-Hope-Springs-Eternal-The-Ghost-Dance

Pentru lup, vultur și inimă

Dragos Serban

-

Numai apa știe adevărul, că lumea mea e adâncă, că inima va afla într-o zi despre pământ așa cum într-o zi a aflat despre tine.

sleeping

Lăcusta țistarare

Dragos Serban

-

Pe malul râului Wanene bătrânul doarme și zâmbește în somn cu obrajii rotunzi ca lumea lui împărțită în cele patru vânturi, dintre care al patrulea e timpul.

prerie

Iarbă nouă

Dragos Serban

-

pesemne omul, în timpul ăsta, încolțea dedesubt de acolo de unde ne tragem cu toții, iarbă nouă care – vrând nevrând nu are să își uite rădăcina.

sirena-john-william-waterhouse

Cascadă pe râul Wanene

Dragos Serban

-

vuietul cascadei, vâltoare a gândului meu, conștiință a curgerii perpetue dinspre un trecut izvor spre o viitoare mare, eu nu sunt aici

kahente

Kahente

Dragos Serban

-

Uite, acesta ești tu, uite cât te-a albit tăcerea, vopsește-ți fața și du-te și strigă, strigă tot ce nu ai strigat, mergi în mijlocul preeriei și țipă apoi ascultă liniștea, abia aceea e pacea.

hiawatha-mohawk

Întoarcerea copilului mohawk

Dragos Serban

-

Mi-ar fi plăcut să nu fiu eu cel care s-a privit în oglindă și a cântat cu ochii albi în vreme ce tobele bubuiau ca înainte de un război.

Batran - Shanna Bruschi

Bătrânul

Dragos Serban

-

am să îmi dau jos barba, s-au împleticit prea mulți ani în obrajii mei, atât de mulți că nici nu mai știu cum e dedesubt – poate oi fi palid, poate tot bine sănătos…

odin-si-corbii-dragos-serban

Odin și corbii

Dragos Serban

-

încă același înaripat bezmetic ascuns sub gulerul cojocului de oaie și sub mustața care râde la auzul poruncii „tată, vrem desert”, încă același Prometeu dezgolit ce își zidește ficatul ciugulit de vulturi cu adeziv Ceresit CM 17

dragos-serban-adamclisi

Exercițiu

Dragos Serban

-

Vezi, frunză, vezi, viață, câți am de ridicat? Ferice de tine cu rădăcinile tale adânci care cunosc trecutul ca pe trecut și pământul de mijloc ca pământ din mijloc.