Ce scriu

Prima poezie am scris-o în clasa a doua și este singura pe care o știu pe de rost. În clasa a cincea am început să scriu texte mai lungi, culminând cu o continuare a romanului Omul invizibil al lui H.G Wells, pentru că am fost dezamăgit că eroul principal moare. Scrisul a devenit însă un obicei abia prin liceu când pentru mine, tăcut și introvertit, reprezenta singurul mijloc de a-mi exprima anumite stări.

Astăzi scriu pentru că nu găsesc că aș avea altceva mai bun de făcut și pentru că mă fascinează cuvintele. Dacă l-aș alege pe cel mai frumos, aș spune că acela este „lu crai”, ceea ce în dialect salentin înseamnă „mâinele”. Asta pentru că „ieriul” nu mai contează decât ca istorie și pentru că ce este după mâine este doar vis. Lu crai este singura construcție cu adevărat palpabilă a prezentului iar expresia a trăi de azi pe mâine ascunde o nobilă înțelepciune, dincolo de sensul peiorativ pe care i l-au atribuit oamenii.

mahler-sibelius-si-iepurele

Jean, Gustav și iepurele

Dragos Serban

-

Gustav suferea vădit, așezat pe scaunul fără spătar, iar Sibelius, ca pentru a-l alina, a așternut un ștergar alb peste masa grea de stejar.

brigadier stf vara

Eu, Ana

Dragos Serban

-

Am pielea arsă de var și ciment, uite-mă, Doamne, cum mă zidesc de viu la temelia casei tale. Altă ofrandă n-am.

casa-vita-de-vie-flori

Psalm

Dragos Serban

-

Și poate că nu e o idee așa de rea să mă zidesc la temelia ei să împietresc sufocat în tencuială iar în urma mea să rămână doar desenul ăla frumos, cel mai frumos desen făcut vreodată

starea-omului

Starea omului

Dragos Serban

-

De pe cornișă, un preot rus cobora în vale blagoslovind cu un mănunchi de busuioc: Ouă ați vrut să fiți, ouă să dea Dumnezeu să vă faceți.

razboi-cecenia

Dialog pe frontul de est

Dragos Serban

-

mai întâi trebuie să ne cunoaștem, fă, un pic, amenință el cu degetul spre partea rusească a frontului.

mama

Mirarea inimii

Dragos Serban

-

cu degetul pe frunte aici unde sunt condamnat la singurătate mirată oftează inima omului

oblonul-din-pleoapa-dragos-serban

Oblonul din pleoapă

Dragos Serban

-

Nimic în afară de copaci nu prevestește binele sub cer, acesta este un adevăr cunoscut doar de iepurii care fug de parcă ar zbura mâncând pământul din fața omului.

adrian-ghenie-pie-fight-study

Despre Adrian Ghenie

Dragos Serban

-

Dar da, adevărul poate fi apăsător pentru că el, pictorul, își dă seama că lumea arată de fapt ca în tablourile lui Adrian Ghenie.

descompunerea-lumii

Descompunerea lumii

Dragos Serban

-

De aceea, când ascult pe cineva care îmi destăinuie o părere iar eu ridic din umeri spunându-i „nu neg”, mă închin de fapt Dumnezeului lumii din spatele lumii.

iepurii-sunt-o-dimensiune

Dimensiunea iepure

Dragos Serban

-

Dacă adaugi o nouă dimensiune celor cunoscute, legile așa cum le cunoaștem încetează să mai există.