Ce scriu

Prima poezie am scris-o în clasa a doua și este singura pe care o știu pe de rost. În clasa a cincea am început să scriu texte mai lungi, culminând cu o continuare a romanului Omul invizibil al lui H.G Wells, pentru că am fost dezamăgit că eroul principal moare. Scrisul a devenit însă un obicei abia prin liceu când pentru mine, tăcut și introvertit, reprezenta singurul mijloc de a-mi exprima anumite stări.

Astăzi scriu pentru că nu găsesc că aș avea altceva mai bun de făcut și pentru că mă fascinează cuvintele. Dacă l-aș alege pe cel mai frumos, aș spune că acela este „lu crai”, ceea ce în dialect salentin înseamnă „mâinele”. Asta pentru că „ieriul” nu mai contează decât ca istorie și pentru că ce este după mâine este doar vis. Lu crai este singura construcție cu adevărat palpabilă a prezentului iar expresia a trăi de azi pe mâine ascunde o nobilă înțelepciune, dincolo de sensul peiorativ pe care i l-au atribuit oamenii.

mama

Sunt cuvinte în jur

Dragos Serban

-

mi-am dorit să mă suni așa cum îmi doresc să mă sune Dumnezeu câteodată sau mama să mă încredințeze „dacă nu ai avea viață, ți-aș da”.

visul-copilului-mohawk

Visul copilului mohawk

Dragos Serban

-

copilul mohawk nu are coșmaruri așa cum grecii știu că sunt visele grele, nu cade a plutire de pe stânci, nu este urmărit de lupi cu ochii roșii nici luat în coarne de bizoni, nu.

grecul

Grecul acela

Dragos Serban

-

grecul acela avea fes de lână, își legăna nepotul pe genunchi mormăind un cântec fără noimă, grecul acela nu avea picioare mai jos de genunchi, nu, el avea piatră (să o numim marmură)

traieste

Trăiește

Dragos Serban

-

poate că ar trebui să cânți de fericire, râule, dacă tot ai aflat că focul e oglindit dintr-o mie de posibilități din care tu ai ales-o pe cea de acum – trăiește, trăiește

colentina

Tihnă

Dragos Serban

-

fie că îi erau rude, fie că îi erau prieteni, se întâlneau ca să își vorbească de multe ori vorbe, alteori idei, ce mai face Tușica? ce mai e pe la voi pe acasă? tu crezi în liberul arbitru?

Howard-Terpning-Hope-Springs-Eternal-The-Ghost-Dance

Pentru lup, vultur și inimă

Dragos Serban

-

Numai apa știe adevărul, că lumea mea e adâncă, că inima va afla într-o zi despre pământ așa cum într-o zi a aflat despre tine.

sleeping

Lăcusta țistarare

Dragos Serban

-

Pe malul râului Wanene bătrânul doarme și zâmbește în somn cu obrajii rotunzi ca lumea lui împărțită în cele patru vânturi, dintre care al patrulea e timpul.

prerie

Iarbă nouă

Dragos Serban

-

pesemne omul, în timpul ăsta, încolțea dedesubt de acolo de unde ne tragem cu toții, iarbă nouă care – vrând nevrând nu are să își uite rădăcina.

sirena-john-william-waterhouse

Cascadă pe râul Wanene

Dragos Serban

-

vuietul cascadei, vâltoare a gândului meu, conștiință a curgerii perpetue dinspre un trecut izvor spre o viitoare mare, eu nu sunt aici

kahente

Kahente

Dragos Serban

-

Uite, acesta ești tu, uite cât te-a albit tăcerea, vopsește-ți fața și du-te și strigă, strigă tot ce nu ai strigat, mergi în mijlocul preeriei și țipă apoi ascultă liniștea, abia aceea e pacea.

hiawatha-mohawk

Întoarcerea copilului mohawk

Dragos Serban

-

Mi-ar fi plăcut să nu fiu eu cel care s-a privit în oglindă și a cântat cu ochii albi în vreme ce tobele bubuiau ca înainte de un război.

Batran - Shanna Bruschi

Bătrânul

Dragos Serban

-

am să îmi dau jos barba, s-au împleticit prea mulți ani în obrajii mei, atât de mulți că nici nu mai știu cum e dedesubt – poate oi fi palid, poate tot bine sănătos…